De allra flesta som ska investera i en ny bänkskiva tänker först och främst på utseendet. Att den ska vara snygg och passa bra ihop med den övriga köksinredningen. Självklart är detta bra att tänka på, men det är också viktigt att förstå hur bänkskivans klarar den tänkta användningen samt vilka för- och nackdelar som finns med olika material.
Laminat Bänkskivor av laminat har vanligtvis en kärna av MDF eller spånskiva med en tunn toppyta bestående av papper, fenolharts och melamin som pressas samman under ett högt tryck. Detta toppskikt finns med en mängd olika färger och mönster. På bänkskivans kanter limmas en kantlist som ofta kan matchas eller få en kontrast mot toppytans färg och mönster
Fördelen med en laminatbänkskiva är ett lågt pris, den flexibilitet som finns att få på toppytans färg och mönster samt att den är underhållsfri. Nackdelar är en yta och kanter som under tid får slitningar och skador som inte går att laga. Risken för fuktskador i materialet är då stor. Ytan är också känslig mot hög värme.
Undvik därför heta pannor, skarpa knivar och stora mängder vatten på detta material om du vill öka livslängden.
Vill man ha en tåligare bänkskiva i laminat är en Kompaktlaminat att föredra. Skivan har då ingen träbaserad kärna som kan bli fuktskadad, utan är istället helt gjort av papper och fernolharts som klara vatten betydlig bättre. Dessa skivor är dyrare än vanliga laminatskivor och kommer oftast endast i 12mm tjocklek.
Massivt trä Bänkskivor av massivt trä är ofta ett förstahandsval för dem som önskar ett inslag av rubust, traditionellt kök med varm känsla. Att tänka på är de skillnader mellan olika kvalitéer och träslag som finns. Lägre pris är ofta träskivor med mindre ihoplimmade stavar i billiga träslag som ger en mindre slitstark yta där fiberresning är vanligt. Dyrare bänkskivor i trä har ofta bättre träkvalité, bättre ytbehandling och ett mer exklusivt utseende med länge ihoplimmade trästavar, starkare fogning och dyrare träslag.
Fördelarna av en massivt bänkskiva i en bra kvalité är lång hållbarhet och ett tidlöst uttryck. Bänkskivan känns mycket varmare än t.ex. sten och rostfritt och ger en med “mjuk” känsla utan höga ljud vid användning. En annan fördel är också att skivan går att slipa om, vilket förlänger livslängden ytterligare.
Natursten Bänkskivor av natursten har blivit oerhört populärt och är idag det främsta valet för de flesta som investerar i en ny skiva. Det finns en hel uppsjö av olika naturstenar, men de vanligaste är marmor, kalksten och granit.
Den främsta anledningen till att de flesta väljer en bänkskiva av natursten är att de är väldigt vackra och passar bra in med den övriga köksinredningen. Stenskivor passar lika bra i moderna som i äldre eller lantliga kök. Utöver detta så bör du också tänka på att inte använda starka rengöringsmedel utan istället använda milt diskmedel eller såpa. Skivorna bör också oljas in med en tunn specialolja ett par gånger per år för att ”mätta” ytan.
Bänkskivor av natursten är något vi själva föredrar. Därför erbjuder vi också ett brett sortiment av skivor i både marmor, kalksten, granit. Nygammalt Kök arbetar med norra Europas största fabrik. De har bra priser och ett stort urval.